Rhinopneumonie

Rhino uitbraak - Raak geen paarden aan!

 

Rhino, oftewel rhinopneumonie is een ziekte die veroorzaakt wordt door het Equine Herpes Virus (EHV). Dit virus is wijd verspreid in de paardenpopulatie op de hele wereld. Er zijn twee varianten, EHV1 en EHV4, welke beide verschillende vormen van rhinopneumonie veroorzaken.

 

Als rhino gediagnosticeerd wordt, is er vaak sprake van een uitbraak; meerdere zieke paarden op een stal vertonen vergelijkbare verschijnselen.

 

Lees ook het artikel op Sporza!


Vormen

Neurologische vorm van EHV1

EHV1 is de meest gevaarlijke vorm. Dit virus is namelijk de veroorzaker van de abortus en neurologische vorm van Rhinopneumonie. Gelukkig komt de neurologische variant niet heel vaak voor, maar deze heeft wel grote consequenties voor het paard. De neurologische vormt begint vaak met een slappe staart en ataxie verschijnselen. In ernstige gevallen kunnen er verlammingsverschijnselen optreden in de achterbenen en soms ook de voorbenen. De verschijnselen van deze variant treden snel op na de besmetting (1-14 dagen). In ernstige gevallen zijn de paarden helaas niet meer te helpen.

 

--> Momenteel is er een uitbraak van de neurologische vorm!

 

Abortus door EHV1

Maar EHV1 veroorzaakt ook de abortusvariant van Rhinopneumonie. Deze variant komt regelmatig voor en veroorzaakt abortus of veulens die zeer zwak zijn. Veulens die levend geboren worden, sterven uiteindelijk vaak alsnog. Deze variant is de nachtmerrie voor elke fokker, want vaak zijn er meerdere drachtige merries op een stal die dan het virus hebben. Besmetting met het virus is meestal binnen 2 maanden, maar kan ook al langer geleden zijn. Merries herstellen vaak goed van het virus en kunnen weer drachtig worden.

 

EHV 4, een griepje

Met het EHV4 virus komen vrijwel alle paarden in aanraking. Vooral jonge paarden zijn gevoelig voor dit verkoudheidsvirus. Paarden krijgen koorts, hoesten, hebben een snotneus en soms dikke benen. Je kunt deze variant zien als een griepje. Het EHV4 virus heeft een incubatietijd van 2-10 dagen. En meestal zijn de paarden met een week weer aan de betere hand.

 

( Bron )

 

Verspreiding

 •  direct contact tussen paarden

•  van mens op paard

•  via de lucht over hele korte afstanden

 

Het virus verplaatst zich eenvoudig via de lucht over een hele korte afstand. Paarden in één ruimte kunnen elkaar dus gemakkelijk besmetten. Het virus wordt ook via kleren en handen overgedragen. Let daar dus op. Door goed te douchen, schone kleren en het ontsmetten van stalschoenen, kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten. 

 

Na een besmetting kan het virus slapend in het paard aanwezig blijven. Het paard is dan niet ziek. Stresssituaties zoals onder andere transport, te zware training, rantsoenwijzigingen of castratie kunnen zorgen voor een opleving van het virus.

 

( Bron  )

 

Hoe voorkomen?

Wanneer u op wandel bent en u komt een weiland tegen, raak

de paarden niet aan, ook al komen ze vragen naar een aai!  U kan zo het virus doorgeven van het ene weiland naar het andere!

 

Geef hen ook geen eten!

 

Wanneer u te paard of met een paard aan de hand een weiland passeert, hou dan

afstand van de paarden aan de draad en laat ze zeker niet aan elkaar snuffelen!